Бегония: Разнообразие и Цветове за Всяка Градина

Този род е наречен на името на ботаника Мишел Бегон. Едни от видовете са с тропически произход, а други са родом от планините на Перу и Боливия. Градинските Бегонии се делят на две групи - с нишковидни и грудкови корени. Най-ярък представител на тези с нишковидни корени е B.semperflorens,наречена така, защото цъфти обилно и непрестанно. Растението ебели, розови или червени цветове. Съществуват сортове със
зелени, червени или кафяви листа. По принцип се отглеждат като едногодишна култура, но ако се приберат през студените месеци на закрито, могат да се запазят доста години. Най-известната грудкова бегония е B.tuberhubrida,която е с подобни на рози цветове, но е много по капризна от другата. Използват се като килимни и за засаждане в лехи. Едно от най-желаните цветя в градинарството.

Основни Характеристики:

Височина: 10-60 см
Цъфтеж: През лятото
Почва: Добре дренирана, богата на органични вещества
Място: Слънце и полусянка
Поливане: Внимателно
Размножаване: Чрез семена и разделяне на грудките

Бегонията е едно от най-популярните и обичани растения в градинското изкуство. Наименувана е в чест на ботаника Мишел Бегон и предлага разнообразие от видове - от тропически до онези, родом от планините на Перу и Боливия. Градинските бегонии се класифицират в две основни групи: с нишковидни и грудкови корени.

B.semperflorens е вид с нишковидни корени, който се отличава с обилно и постоянно цъфтеж. Разнообразие от цветове като бял, розов и червен, както и листа в зелено, червено или кафяво правят този вид особено привлекателен.

B.tuberhybrida е вид с грудкови корени и цветове, приличащи на тези на розата. Той е по-капризен, но също толкова желан в градините.

Публикуване на коментар

0 Коментари