Лечебни свойства и приложение на Анасон

Анасон/Pimpinela anisum L.
Анасонът е известен с множеството си лечебни свойства и широк спектър на приложение в традиционната и модерна медицина. Освен това, този ароматен плод се използва широко в кулинарията и като медоносно растение.

Лечебно действие

Анасонът е богат на етерични масла и други активни вещества, които придават на растението му разнообразни лечебни свойства:

Отхрачващо действие: Идеален при кашлица и бронхит.
Стимулира чревната дейност: Полезен при колики и газове.
Пикочогонно и болкоуспокояващо: Използва се при проблеми с бъбреците и пикочния мехур.
Лактогенен ефект: Стимулира млечните жлези, особено у кърмачките.

Химичен състав

Анасонът съдържа различни активни съставки, включително етерично масло с високо съдържание на анетол, метилхавикол и други. Също така включва мазнини, белтъчни вещества, смола, танини и горчиви вещества.

Използваема част и събиране

Плодовете (семената) на анасона се събират през лятото, предпочитателно рано сутрин. След зреене се вършат и съхраняват в сухи и проветриви условия.

Начин на употреба

1 чаена лъжица счукани плодчета се залива с 500г гореща вода и се оставя да кисне за 1 час. Пие се 4 пъти дневно по една чаша преди хранене.

Заключение

Анасонът е универсален помощник в домашната аптека и отлично допълнение към вашата градина. Освен това, той е и изнасян, което добавя икономическа стойност към това полезно растение.

Публикуване на коментар

0 Коментари