Зайча сянка / Asparagus officinalis

Зайчата сянка (Asparagus officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Кремови. Коренището е силно развито, люспесто и разклонено. Надземното стъбло е изправено, 0,5 - 1,5 м високо, голо, с многобройни клонки. Листата са недоразвити и представляват безцветни малки люспи, в чиито пазви се развиват снопчета от 3 - 6 тънки, нишковидни, видоизменени листоподобни клонки. Цветовете са 1 - 2, разположени върху съчленена дръжка по прешлените на стъблото и клонките. Плодът е кълбеста червена ягода с черни семена. Зайчата сянка цъфти май-юни, а плодоноси юли-август.

Разпространение


Зайчата сянка (аспарагус) се среща сравнително рядко по влажни ливади, треви, храсталаци и разредени гори. Разпространена е от низините до 1 500 м в планините.


Съдържание


В медицината се използват корените, коренищата и младите клонки. Билката съдържа стероидни сапонини, сапогенини, флавоноиди, аспарагин, органични киселини, витамин С и др.

Основно действие


Зайчата сянка се прилага като добро диуретично средство, дължащо се на сапонините. Използва се и като противовъзпалително, лактогонно и хипотен-зивно средство. В народната медицина се прилага като диуретично средство при цироза, за лечение на диабет, при аденом на простатата. Във ветеринарната медицина се използва за увеличаване млякото на домашните животни.


Начин на употреба


Приготвя се отвара от 2 - 3 ч. л., нарязана на дребно билка, която се залива с 250 мл гореща вода и се вари 5 минути. Когато се използват коренища, се взема 1 с. л. от билката, залива се с 250 мл гореща вода и се вари 10 минути. От извлека се пие по 1 винена чаша през 4 часа.
Рецепти:

В народната медицина запарка от корени на зайча сянка (аспарагус) се прилага:

При високо кръвно налягане;

При камъни в бъбреците и пикочния мехур - 2 - 3 ч. л. дрога от аспарагус (коренището с корена) се запарват с 250 мл вряща вода. Прецежда се и се изпива за 1 ден.

0 коментара:

Публикуване на коментар