Боровинка / Cerasus vulgaris

Боровинките растат само в северното полукълбо - от Арктика до Средиземно море, особено в САЩ и Холандия. Преди в някои северни държави те са били основен хранителен продукт. Например индианците не само ги консумирали пресни, но и ги сушили на слънце. Използвали ги като стафиди в десертите, сервирали ги към месото и прибавяли в супите.

Плодовете узряват през юли. Най-добре е да се събират сутрин или вечер. Не се препоръчва да се прехвърлят от съд в съд и трябва да се мият непосредствено преди консумация.

Отдавна е известно, че боровинките значително усилват остротата и увеличават полето на зрението, намаляват умората на очите.

По време на Втората световна война английските летци редовно консумирали боровинки с цел подобряване на зрението през нощта.

Интересен е фактът, че бащата на Джон Кенеди, Джоузеф Кенеди, генерал от авиацията, е въвел боровинките в задължителното меню на летците за запазване на зрението. И досега те са част от храната на космонавтите.

Още едно удивително свойство е открил американският учен от Бостън Дж. Джоузеф, водещ специалист по проблемите на остаряването. Лабораторните изследвания, направени от него, доказват, че наситената с боровинки диета е ефективна против такива симптоми на остаряването като загуба на паметта, на мускулна сила, зрение и нарушение на координацията на движенията.

Биологичното действие на боровинките се изразява в укрепването на съединителната тъкан, вените и капилярите; те подобряват и защитават зрението.

Боровинките са необходими при разширени вени, хемороиди, диабет, пародонтоза, атеросклероза, разстройства на периферното кръвообращение; стомашно-чревни заболявания; преждевременно остаряване, в програмите за подмладяване на кожата.

• Сокът от боровинки е ценен хранителен оцветител и от него са приготвяли пурпурна и вио-
летова боя за художниците, а смесвайки с други вещества - бои за платове и хартия.

Плодовете на боровинките във вид на отвара се използват като смазващо средство при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, а също и при колити, ентероколити, дизентерия, при стоматити и гингивити в качеството на антисептично средство.

Боровинките се консумират като диетично и лечебно средство при цистити, леки форми на диабет. Отбелязано е положителното влияние на плодовете в пресен и сушен вид, под формата на отвара, настойка и компот върху остротата на зрението. Външно пресните отвари се използват за лекуване на язви и изгаряния.

Специалистите смятат, че съществува връзка между храненето и здравето на мозъка; боровинките, богати на антиоксиданти, забавят стареенето.

Смята се, че те помагат при сърдечни заболявания, проблеми с пикочния мехур и дори предпазват от рак.

И, разбира се, от тях се приготвят десерти, сладка и плънки за тестени изделия.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Боровинките съдържат до 12% дъбилни вещества от пирокатехиновата група; до 7% органични киселини, сред тях са лимонена, ябълкова, янтар-на, хининова, бензоена, млечна, 60 мг% аскорбинова киселина, 0,75 -1,6 мг% каротин, 0,04 % витамини от групата В; 6 мг% натрий, 51 мг% калий, 16 мг% калций, 6 мг% магнезий, 13 мг% фосфор, 7 мг% желязо, манган. Боровинките съдържат голямо количество витамин С.

Извара с боровинки

За да се насладите на бърза, нискокалорична и полезна закуска, смесете 200 г извара, 100 г пресни боровинки и настъргана ябълка. Добавете лимонов сок и сервирайте с кифлички. Плодовата салата от боровинки, парченца ябълка, ананас, банан и киви е засищаща и в същото време изключително полезна.

Същото се отнася и за коктейла от боровинки: 350 г пресни боровинки се смесват с 6 банана и 1 л мляко. Сместа добре се разбива и охлажда в хладилника. 

0 коментара:

Публикуване на коментар